Владислав НАКОВДилетантски бележки Войната в Украйна рязко изчезна от новинарските емисии.

...
Владислав НАКОВДилетантски бележки Войната в Украйна рязко изчезна от новинарските емисии.
Коментари Харесай

Политкоректните анализатори сгрешиха за Русия

Владислав НАКОВ
Дилетантски бележки 
Войната в Украйна внезапно изчезна от новинарските излъчвания. Няма ги към този момент и дежурните общопрактикуващи специалисти. Няма и дълги, цялостни с екзалтираност, разбори и текстове в грантовите медии. Тук и там се среща отчаяние, а към този момент и нови поклонници на популярния Труфалдино.
Няма да напомням всички образци, само че всички си спомнят клетвите на редица " финансисти ", че Русия ще банкрутира до края на март 2022 година, че Путин е върнал стопанската система на страната си до равнищата от 1991 година, само че ще обърна внимание на отчета на Световната банка отпреди няколко дни, съгласно който Русия е най-голямата стопанска система в Европа и 5-а в света.   
Няма потребност да се напомнят и заклинанията на " проверяващи публицисти ", които на всеки две седмици, в продължение на цялата 2022 година, ни съобщаваха, че на Русия й свършват ракетите и че до няколко дни ще разгласят лист с български медии, които получават пари непосредствено от Москва. Което очевидно трябваше да докара Русия до банкрут. Всички си спомнят и гадателите-политолози, които с фанатична убеденост ни убеждаваха, че до май, най-късно до август 2022 година ще има прелом в Кремъл. Някои дори " гледаха онлайн " края на Путин по време на така наречен бунт на Пригожин. Ние го видяхме. Други пък треперят, тъй като чакат всеки миг руснаците да ни завладяват...
Думата ми обаче е и за западните, анализатори и така наречен мозъчни тръстове и желанието им да се нанесе " стратегическо проваляне " на Русия, което доминираше в западноевропейския мейнстрийм. Една голяма каста " анализатори ", които си сътвориха име през последните десетилетия, обяснявайки на целия свят и на България какво съставлява модерна Русия и каква е нейната политика, обилно финансирани от непознати държавни управления посредством фондации, с редки изключения, попаднаха в стереотипната агитация за идния разпад и банкрут на Русия.
Веднага след края на Втората международна война на Запад се сътвориха добре познатите " съветолози " (или " кремлинолози " ), които даваха информация и политически разкази за това, което малко хора можеха да видят със личните си очи и да ревизират персонално. Парадоксално е, че след рухването на " желязната завеса " обстановката не се е трансформирала доста. Старите съветолози, които проучиха динамичността в Кремъл, към този момент не бяха нужни, а нови специалисти нямаше. Отворената ниша стартира да се запълва с личен състав - на Запад най-вече от руски емигранти, а в България - от руски ученици и деца на към този момент някогашната номенклатура. 
Преди няколко години в Москва съществуваше аналитичният център " Да преосмислиш Русия " и съгласно негов отчет бяха разпознати към 1000 " мозъчни тръста ", които се занимават с " проучването на Русия ", а 70% от тях се намират в западните страни. Днес данните несъмнено са разнообразни и процентът е по-голям след Закона за задграничните сътрудници, само че е реалност, че на Запад, а и в България, през последните десетилетия се образува цяла общественост от " експерти ", които просто ни обявиха, че познават Русия. Някои от тях постоянно я посещават, срещат се с представители на съветската власт, обменят опит със западни сътрудници, вземат участие на интернационалните конгреси като " Валдай ", " Икономическия конгрес в Санкт-Петербург ", " Източния стопански конгрес във Владивосток " и други, което трябваше да разреши да се образува много цялостна картина за модерна Русия, нейните цели, цели и национални ползи. Реална картина обаче няма!
Като имаме поради историческите, културните, икономическите и географските връзки на България, а и на Европа, с Русия, се оказва, че сме изпаднали в тежка политическа невъзможност, тъй като политици и сякаш специалисти от всички сфери не съумяха да приготвят българите за дълбочината на една всеобхватна рецесия, която надалеч не се изчерпва с Русия, Европейски Съюз и НАТО. Но най-важното е,  че те към момента не могат да предложат визия, съответна на действителностите. Отделни гласове, викащи в пустинята (по предписание към този момент отвън огромните медии или оповестени публично за прислужници... Знаете на кого!), не са толкоз изключение, колкото удостоверение на общата наклонност - те се чуват от всички, като се изключи вземащите решения.
Остава и въпросът: Каква легитимност имат тези, чиито разбори, изказвания и прогнози и най-много дейности, внезапно се разминават с действителността? И би трябвало ли да се употребяват с доверие, в случай че с лекост си затвориха и двете очи и изрично отхвърлиха да отчетат обстоятелствата: Русия е нуклеарна суперсила, пета стопанска система в света с 11 часови зони...
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР